image

Talous tasapainoon – 5 vinkkiä, joilla tasapainotat talouttasi järkevästi

Tiedätkö sinä tarkalleen kuukausittaiset menosi tai hyödytkö jo arjen yksinkertaisista säästönikseistä? Tutustu simppeleihin säästövinkkeihimme, joiden avulla tasapainotat talouttasi.

1. Tiedä kuukausittaiset menosi
Kaikki varmasti tietävät kuukausittaiset asuinmenonsa, olipa kyseessä sitten asuntolainan lyhennys tai vuokra. Mutta oletko koskaan laskenut, paljonko muihin menoihisi kuluu joka kuukausi? Pienetkin ostokset kerryttävät nimittäin nopeasti huomattavan suuren potin. 

Listaa kaikki kuukauden menosi kategorioittain. Joissain pankkisovelluksissa on tarjolla tällainen palvelu automatisoituna. Seuraamalla menoja kululuokittain hahmotat helposti kuinka suuri summa sinulta kuuluu esimerkiksi liikennemenoihin, elintarvikkeisiin sekä kulttuuri- ja vapaa-aikaostoksiin. Menojen jakauma ja suuruudet voivat yllättää!

Yksi havainto voi olla se, että maksat joka kuukausi hunajaisia summia erilaisista kuukausilaskutettavista palveluista. Näitä kannattaa tarkastella kriittisellä silmällä. Kuinka monesta suoratoistopalvelusta maksat kuukausittain? Tuleeko kaikkia käytettyä aktiivisesti? Entä onko sinulla puhelimessasi useita maksullisia sovelluksia, jotka tuntuivat lataushetkellä elämää mullistavilta, mutta joita et todellisuudessa ole edes avannut puoleen vuoteen? Nämä rahahanat on helppo tilkitä kiinni ja supistaa kuukausittaisia menoja.

 


2. Budjetoi järkevästi
Kun tiedät tarkalleen kuukausittaiset menosi, on budjetin laatiminen helpompaa. Ja kun olet leikannut kuluista löysät pois, niin budjetistasi tulee käden käänteessä ilmavampi. Moni kuitenkin kokee budjetin laatimisen tylsänä ja puuduttavana hommana, jopa turhana. Mutta sitä se ei missään nimessä ole! Kun teet budjetin kerran huolella, hyödyt siitä pitkäksi aikaa - ja pääset nauttimaan työn hedelmistä nopeasti. 
Laske ensiksi kaikki kuukauden aikana saamasi tulot: palkan ja muut mahdolliset ansiotulot sekä pääomatulot. Vähennä tästä summasta kuukausittaiset kiinteät menot, kuten asuinkustannukset, ja sitten muuttuvat menot, joita tarkastelimme äsken. Tee suunnitelma tuleville kuukausille: mitä isoja ostoja sinulla on tiedossa? Miten sinun tulee varautua niihin etukäteen? 
Kannattaa myös muistaa, että nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja lainata tai vuokrata asioita - kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Tästä kiittää niin kukkaro kuin ympäristökin! Esimerkiksi Facebookista voi löytää paikkakuntaryhmiä, joiden kautta tavaroita voi lainata tai ostaa niitä käytettynä. Monia vaatteita voi nykyään myös vuokrata. Hienoja juhlia varten ei välttämättä kannata ostaa kallista uutta leninkiä tai pukua, vaan vuokrata sellaisen muutamaksi päiväksi.
Budjetissa pysymisen kannalta on elintärkeää, että arvioit onnistumistasi tasaisin väliajoin. Miten budjetin laatiminen ja siinä pysyminen sujui? Oliko budjetti realistinen? Pysyitkö budjetissa vai sorruitko heikkona hetkenä heräteostoksiin? Älä ole liian ankara itsellesi: niin käy meistä jokaiselle. Olennaista on palata nopeasti ruotuun ja pitää huolta siitä, että taloudellinen kokonaiskuva pysyy mielessä.
 

 

3. Oma talous kuntoon säästötilin avulla
Taloudelliseen kokonaiskuvaan kuuluu olennaisesti myös säästötavoitteet. Jollekin tavoitteena voi olla omistus- tai sijoitusasunnon osto. Joku saattaa säästää autoon, lomamatkaan tai vaikka omiin häihinsä. Oli tavoitteesi mikä tahansa, säästötili auttaa sen saavuttamisessa.
 
Se, kuinka suuren siivun pystyy kuukausittain säästämään, riippuu luonnollisesti tulotasosta ja elämäntilanteesta. Tärkeintä on se, että säästäminen on pitkäjänteistä ja johdonmukaista. Oli summa sitten 20 euroa tai 500 euroa, niin on hyvä siirtää rahaa säästötilille säännöllisesti - mieluiten heti palkkapäivänä. Näin vältyt tilanteelta, jossa sinulla ei kuun lopussa olekaan enää mitään mitä säästötilille siirtää. Automaattinen rahansiirto palkkapäivänä säästää aikaa ja takaa sen, että säästötilille alkaa kertyä mukava potti. 
Tämän potin kasvamista on ilo seurata. Jokainen kuukausi on askel lähemmäs tavoitettasi. Säästötili toimii samalla oman talouden puskurina pahan päivän varalle. Moni huomasi viime vuonna, että sellainen saattaa osua omallekin kohdalle yllättäen. 


Tutustu säästötiliimme

 


4. Säästä vertailemalla, kilpailuttamalla ja lainoja yhdistelemällä
Pidä huolta siitä, että maksat ostamistasi tuotteista ja palveluista aina parhaan hinnan. Uutta kodinkonetta ostaessa lähes kaikki vertailevat tuotteiden hintoja eri kaupoissa - näin kun voi säästää pitkän pennin. Mutta oletko vertaillut myös ostamiesi palveluiden hintoja - milloin olet esimerkiksi kilpailuttanut sähkösi? Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä muutenkin kuin muuton yhteydessä. 
Entä paljonko maksat lainoistasi? Löytyykö sinulta useita pieniä lainoja ja kulutusluottoja, joihin menee kuukausittain huomattavasti rahaa? Lainojen yhdistäminen kannattaa. Yhdistelylainalla saat yhden halvemman lainan ja maksat siten vain yhden lainan korkoa ja kuluja. 

 


5. Panosta asioihin joista nautit

Tasapainossa oleva talous luo vankat perustukset koko elämälle. Kun oma talous on kunnossa, budjettisi on tarkoin mietitty ja rahaa jää ehkä myös säästöön. Kun perusasiat ovat kunnossa ja asiat, kuten kuukausittainen säästäminen ja lainan lyhennykset hoituvat automaattisesti, taloutta ei tarvitse miettiä koko ajan. Näin sinulta jää aikaa - ja entistä todennäköisemmin myös rahaa - nauttia sinulle tärkeistä asioista.